Wat belangrijk is bij humor is je Timing, stemming, intonatie, “De Grens” en gezichtsuitdrukking. Humor ontstaat tussen het denken en emoties, of hoe mevrouw van der Sluijs het zegt, het rationalisme van de Verlichting en de emoties van de Romantiek, want daarvoor hadden ze blijkbaar geen humor… Het denken of de  emoties zelf zijn niet grappig, maar samengevoegd zijn het de perfect little ingredients for the perfect little jokes.

Als je humor wilt kunnen begrijpen moet je kunnen aanvoelen wat de situatie is en die kunnen begrijpen en verbonden zijn met het onderwerp, maar niet te serieus nemen.

Een lach kun je herkennen aan spiertjes bij je ogen.

Humor is erg persoonlijk. Dit is gebaseerd op je cultuur, leeftijd, geslacht, levenservaring, intelligentie, opleidingsniveau, karakter en uiterlijk.

 

Opdracht 2

Geef een aantal redenen waarom je opleiding invloed heeft op je humor. Doe hetzelfde met levenservaring en uiterlijk.

Opleiding: Je leert dingen, woorden, werk, etc. bij een opleiding die jij begrijpt en anderen misschien niet.

Levenservaring: Als je iets hebt gezien toen je klein was wat misschien grappig of interessant was, kan dat nog steeds grappig zijn.

Uiterlijk: Als jij je lichaam respecteert, kun je er ook grappen over maken, zelfspot.

 

Wat is humor?

Er zijn meerdere woordenboeken die verschillende definities geven van humor:

  1. “Oog en gevoel hebben voor vrolijkmakende tegenstrijdigheden.”
  2. “De neiging het vrolijkmakende in gebeurtenissen te doen uitkomen.” “Humor is overwonnen droefheid.” - Godfried Bomans.
  3. Deze vind ik het beste: “Dat wat grappig, geestig, om te lachen is.”

Humor is Latijns en betekent “Lichaamssappen/vloeistof”. Griekse filosoof Hypocrates zei dat het lichaam bestond uit 4 lichaamssappen, Humores, namelijk o.a. Gelegal(sterk gedreven, actief, praktisch, overheersend, snel doel berijkend en gewelddadig), Zwartegal (negatief, somber, lichtgeraakt, serieus en diepzinnig), Bloed (luchtig, vlinderachtig, sociaal en oppervlakkig), Slijm (rustig, minder actief en vriendelijk). De theorie gaat dat als 1 overheerst dat dat iets zei over je karakter zei. In de Middeleeuwen gebruikte men dit ook binnen de maatschappij. Zo zei een arts bijvoorbeeld als je vaak een bloedneus had, dat je vooral veel Bloed had. Men dacht dat de lichaamssappen in je lichaam verdampte en naar je hersenen leidde en zo invloed had op je gedrag. Dit was wel genuanceerd, men dacht niet dat je maar 1 bepaalde sap in je lichaam had. Zo had men dit in humor ingedeeld.

 

Opdracht 3

Welke van de 4 humores past het best bij mij?

Ik denk dat slijm dan het best bij mij zou passen.

 

Opdracht 4

Als je naar de personages Poeh, Konijn, Tijger en Iejoor kijkt, welke Humores past dan bij de verschillende personages?

Poeh: Slijm

Konijn: Gelegal

Tijger: Bloed

Iejoor: Zwartegal

 

Klassiek theater, Dionysus

Vanuit de Griekse oudheid ontstond de tragedie en de komedie. Dit werd opgetreden voor de god Dionysus, de god van wijn, vruchtbaarheid, vrijheid, het verlichten en leed. Als dit werd gevierd werk er dan ook veel gedronken, sex en gezang. Daar kwamen ook thema’s uit, waarvan toneelstukken werden geschreven.

De tragedie heeft een vaste opbouw. De held van het verhaal maakt een fout. Hij verstoort de goddelijke orde. Hij wordt achtervolgt door het noodlot. Door het noodlot wordt de fout moeilijker toegegeven. De held werd gek en pleegt zelfmoord of verzoend zich met zijn fout en wordt zo verlost.

Mensen dachten door naar deze voorstellingen te gaan zelf de fout niet in te gaan. Dit heette Catharsis. Bij tragedie leefde men ook mee met het verhaal.

Tragedie kwam vaak samen met Komedie. Komedie is bedoeld dat men na het leed van de tragedie werd verlicht met zelfspot over de mensheid of over de Tragedie die zich vaak van tevoren had afgespeeld. Tragedie en Komedie bestaat nog steeds.

 

Lachen

Om te kunnen lachen heb je een stimulus nodig. De psychologische volgorde gaat als volgt: Je neemt de stimulus waar. Je registreert deze. Je verwerkt de stimulus.

Een stimulus kan ook sociaal zijn. Soms is een uitstraling al genoeg om iemand aan het lachen te krijgen.

Lachen is gezond, psychologen houden zich hier daarom ook mee bezig. De gezonde effecten zijn o.a. het aanmaken van endorfine en dopamine, stressverlaging, verbetering in het immuunsysteem, socialiteit, als pijnstiller.

Humor is geen emotie, maar beïnvloed je emotie en je gedrag wel. Je gevoel voor humor verandert over de jaren.

Bij ernstige gebeurtenissen merk je vaak dat er altijd mensen zijn die de pijn verlichten door er grappen over te maken. Dit helpt om de situatie te kunnen relativeren. We lachen ook vaak om incongurenties.

 

Opdracht 5

Wat vond ik vroeger grappig? Wat vind ik nu grappig.

Vroeger vond ik kinderprogramma’s en clowns grappig. Nu nog steeds maar om hele andere redenen…

 

Opdracht 6

Laat iemand bij mij thuis lachen. Beschrijf hoe ik dit heb gedaan.

Ik heb puur deze vraag voorgelezen… Beide ouders lachten, waarschijnlijk omdat deze vraag nergens op slaat…

Maak jouw eigen website met JouwWeb